slide show

Hannah - Finger urled

Igår på skolan skulle vi mjölka kossor innan vi fick sluta. Dock bara jag och min kompis Anna för alla andra hade redan gjort det. Hur som helst när vi hade mjölkat klart klappade jag en ko och den fick bara nå damp och stångade in sitt eget huvud i ett järnrör ordentligt. Och så klart hade jag min hand på det där röret (gallret) och såklart skulle kon träffa mitt lillfinger så det hoppade urled och svällde upp ordentligt. Ont nåt så fruktansvärt kan jag lova. Fingret hoppade sedan tillbaka som vanligt när jag stog och mockade i stallet. For sedan in på akuten och kollade upp det och det hade bara varit urled sa doktorn. Men om det inte går över inom typ en vecka ska vi röntga fingret ockå. Såklart var det lillfingret på högerhanden som blev drabbat.
 
Igår fick ju Lisel vila eftersom jag hade så ont i hela handen. Idag krigade jag mig ut på en "lugn skritt sväng" barbacka och på hackamore skulle bli jättemysigt! men nej. Lisel var helt tokig superpigg!! Några barn spelade hockey på en hockeyplan jag red förbi och de sköt massa skott i sargen så det smällde och Lisel blev jätte rädd och helt tokig. Vi läser jätte mycket etologi i skolan nu så jag tänker mycket på hennes beteende. Som ni alla inte vet är det bara 5% i hästens gener som är förändrade så de är "tama" . det har alltså 95 % vildhäst i sig fortfarande. Inte för ens nu har jag börjat lägga märka till alla naturliga beteenden och ingstinkter Lisel har. Hon har väldigt mycket vildhäst beteende faktiskt. Hon står och spanar i hagen, spänner upp sig för minsta lilla. Lyssnar hela tiden som om att hon försöker upptäcka faror hela tiden. Det är så roligt när man väl tänker på det. Är dessutom skitroligt att läsa Etologi. Jag lär mig så otroligt mycket och har fått svar på massor med frågor som jag undrat länge.
 
Iallafall... tillbaka till passet. Direkt jag vände om hem mot stallet började hon galoppera på stället och hoppade och försökte stegra och hon blev helt galen. Det är ett naturligt beteende att vara rädd för ljud som hon inte förstår sig på så jag var inte det minsta arg på henne utan försökte bara lugna ner henne och inte göra någon stor grej av det.
Såååååå kul att jag får lära mig i skolan om hur jag ska ta hand om min häst och se från hennes synvinkel! :D
 
I helgen ska jag faktiskt vara hemma i Piteå. Blir en långhelg i stallet med Lisel. Brukar nästan aldrig ha långa helgdagar i stallet. Men på Lördag har jag utsläpp vilket innebär att jag ska vara i stallet 07.00 och släppa ut alla 13 hästar. Sen ska jag även rida Lisel och ta kort på henne tänkte jag! :D lär bli 5-6 timmar i stallet, oj så mysigt.. jag längtar faktiskt att få ha en mysdag i stallet såhär ganska nära jul:D
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback