slide show

Hannah - Nyheter från Hööks

Får någon dag sedan fick jag hem den nya Hööks katalogen som innehöll deras nya vår/sommar kollektion. Vissa saker var riktigt snygga faktiskt! många saker jag skulle vilja ha! och vissa saker var mindre vackra.. tänkte iallafall dela med mig om av jag tycke om och inte
 
Vissa av de sakerna jag tyckte bäst om var bland annat de här!
 
 
Lite av de sakerna jag tyckte mindre om, de var för "slamsiga" färger tycker jag. Visst jg är lite tråkig som vill ha stilrent. men Det här är inte något jag skulle kunna tänka mig använda på Lisel!
 
 
 
Vad tycker ni? håller ni med mig eller tycker ni jag har helt fel?

Hannah - vilka trick kan Lisel?

För ett tag sedan fick jag en fråga om jag inte kan skriva lite mer om vilka trick jag lärt Lisel och vilka jag håller på med just nu. Har velat skriva det här inlägget länge men har alltid glömt bort att göra det när jag väl har varit påväg att göra det. Jag tänkte iallafall visa lite bilder och någon film på tricken jag lärt henne och även de ja håller på med.
 
*Trick nummer 1*

"Vinka"  Var det första tricket jag lärde Lisel, det var nog det lättaste tricket också. Hon kan det både på röstkommando och när jag själv "vinkar" med mitt ben. 
Hur lärde jag henne det? Jag hade ett dressyrspö som jag bara petade på hennes ben med och då menar jag inte slå utan peta. Direkt hon rörde benet fick hon beröm och sedan lyfte hon högre och högre, sedan började jag säga vinka och göra likadant när hon gjorde det. För hon läser av mitt kroppsspråk och hästar vill gärna spegla dina rörelser ifall du ber dem. Men de måste vilja göra det själv, du ska be hästen göra det för dig,tvång är inte okej.
Vinka från ryggen:
Vinka från marken:
 
 
*Trick nummer 2*
"Puss" är ju också ett väldigt lätt trick att lära tycker jag.
Hur jag lärde henne det? Genom att ha godis/kraft i min hand och föra det mot min mun så hon tog godiset ifrån höjden av min mun. Samtidigt gjorde jag "puss ljud" för att hon skulle lära sig ljudkommandot.
 
*Trick nummer 3*
"spansk skritt" det tog ett bra tag att lära henne det, men eftersom hon redan kunde vinka så gjorde jag så att jag bad henne vinka, sedan gå fram ett steg sedan vinka med andra benet. Hon speglade min rörelser. på så sätt lärde hon sig att göra det från marken. Uppsuttet så tryckte jag min fot mot hennes bog så hon lyfte, sedan andra benet stillastående, Sedan får man succsesivt jobba sig frammåt med att lägga till fler steg. Tex, först stilla stående, sedan gå 3 steg, sedan 6 steg osv.
Spansk skritt uppsuttet:
 har ingen bra bild från marken..
 
*Trick nummer 4*
"Spagat" Det lärde jag henne för att jag ville att hon skulle stå så när hon bugade vilket som var mitt nästa trick jag tänkt lära henne. 
Hur jag lärde henne det? Genom att be henne gå fram men endast med frambenen, svårt att beskriva. på bilden kan hon det inte så bra.. men just nu behöver jag sätta mig på huk och peta på ett av frambenen och säga "fram" ifall jag vill att hon går fram mer men bara med frambenen.
Spagat:
 
*Trick nummer 5*
"Buga" Det här var faktiskt väldigt svårt att lära Lisel, eftersom hon är så orolig av sig vill hon inte gärna visa sig "låg". Men efter massor av träning så gör hon det klockrent just nu. Förut ville hon inte ta stöd på sitt framknä utan hon böjde sig ner och sedan skyndade upp igen.
Hur lärde jag henne det? Ganska svårt att göra en bra förklaring utan att skriva en novell om det men, jag hade godis i handen som jag höll mellan hennes framben, sedan lyfte jag upp benet som var på min sida för att hjälpa henne att följa efter godiset som jag förde under hennes mage medans hon följer med me sitt huvud.
Hoppas ni förstår vad jag menade här haha..
Buga:
 
*Trick nummer 6*
"Skaka" Varför aja lärde henne det vet jag inte.. haha hon skakade bara huvudet så mycket en dag så jag gav henne beröm för det och sedan skakade jag min hand för att ha ett kommando för det. Det här är ett trick som jag lärde henne över en dag, jag har aldrig tränat det något mer faktiskt. Jag ska prova imorgon och se om hon kan det än haha.. men det var bara så gulligt. Det här har jag bara film på.
Skaka:
 
*Trick nummer 7*
"Stegra" Anledningen till att jag lärde henne det var för att jag i hela mitt liv drömt om en vit stegrande häst, av någon anledning har ja alltid velat ha det. Jag lärde henne det både uppsuttet och från marken. Men det här är ett dominant trick som jag lärde in vid fel kommando pga okunskap. Ifall jag la bak både skänklarna så skulle hon stegra men ibland blev det ganska likt en galoppfattning. Så när folk som inte visste precis hur kommandot var så stegrade hon. Och även med mig ibland så det lärde jag av henne  från ryggen iallafall eftersom det blev farligt till slut. Från marken kan hon det fortfarande. Men det är ingen trick som jag går och gör varje dag med henne utan endast då jag har henne lös i rundkorallen eller i hagen vid fotografering eller filmning. Annars gör jag aldrig det. Jag tänker heller inte skriva hur jag lärde henne det eftersom jag inte vill att någon lär sin häst ett sånt här farligt trick genom att göra på det felaktiga sättet som jag lärde på. 
Bjuder iallafall på bilder både uppsuttet och från marken.
 
 
Påbörjade trick?

Just nu är det enda trick jag verkligen vill lära henne är att Ligga ner. Det är ofta ett av de svåraste tricken eftersom när de ligger när är de ett lätt byte för rovdjur. Speciellt för Lisel som är så mycket "vildhäst" i sig själv.
hennes plats i flocken märks väldigt tydligt och det är att hålla utkik efter faror och fly ifall hon hör något. Det är så himla tydligt om man sitter och kollar på henne i hagen. Men ligga ner har ag aldrig lyckats med än, men så otroligt nära jag har varit. Jag gör så att jag ber henne att buga riktigt djupt, hon är så otroligt nära att lägga sig ner, men det tar tid ibland! när hon känner sig redo kommer hon lägga sig ner!
Här är 2 bilder då hon har varit ganska nära iallafall!
Lägg märke till att hon böjer bakbenen för att kunna lägga sig ner.
 
 
Det var nog alla trick tror jag.. sen kan hon ju stanna,backa,inkallning osv men det orkar jag inte skriva om det är inte så intressant tycker jag iallafall. Det är faktiskt inte så många trick än så länge men listan ska bli mycket längre har jag tänkt! I sommar ska det tränas!
jag hoppas ni förstod lite av mina usla förklaringar iallafall haha..
Kommentera gärna ifall ni har några frågor! :)

Hannah - ändrar mig..

Har suttit och gjort en header till min nya blogg, jag skulle byta lite mallar och sånt men det gick verkligen inte så bra som jag hade hoppats på.. därför ger jag utt om att ha en egen blogg.. Jag tänker skaffa en ny bloggkompis! tills dess stannar jg kvar på den här bloggen utan agnes! Tänkte bara säga det!

Hannah - Sjuk

Självklart har jag åkt på en förkldning nu när jag behöver det som minst.. Jag missade 3 hästlektioner igår och ett prov eftersom jag var hemma från skolan med feber,huvudvärk och halsont.. Men det kan inte hjälpas.
 
Igår krigade jag mig iväg till stallet endå och eftersom Lisel vilade dagen innan så ville jag inte låta henne vila 2 dagar så jag red en sväng endå. For ut och skrittade henne barbacka ett tag och sedan avslutade jag med lite galopp  på ridplanen. Det känns så roligt att rida nu för hon känns så välriden och mjuk i kroppen. Jag hade egentligen tänkt spara ihop till en "lyxbehandling" som mamma säger med akupunktur osv  nu inför tävlingssäsången. Men hon känns så fräsch just nu så jag tror jag väntar. Det kostar u hela mitt studiebidrag och det är inte så kul att spendera hela på något som inte känns väldigt nödvändigt. Istället ska jag spara pengar för att jag ska åka ner till Skelleftå igen och träna för lotta den 22 Mars! :D
 
Idag ligger jag hemma igen.. Och olivia skulle sköta om Lisel idag. Det är så roligt för Lisel verkar sköta sin exemplariskt när Olivia tar hand om henne. Jag får alltid ett sms efter hon ridit om hur fin och duktig Lisel varit och det känns jätte roligt aatt någon annan också kan få smma glädje av Lisel som jag får. Hon rider inte Lisel några bestämda dagar, men hon rider henne endå iallafall 1-2 gånger i veckan :)
 
Nu ska jag även ta och styra upp det här med min nya blogg. Hade tänkt börja med det nu faktiskt, det tar ju ganska lång tid att koda i alla mallar och även fixa en ny header. Jag kommer iallafall gå tillbaka till min gamla blogg. Jag kommer inte skriva ut vad den heter för ens den är klar. Men förhoppningsvis blir den klar senare idag!
 

Hannah - Hur kommer jag göra med bloggandet?

Jag kommer att blogga kvar här tills vidare, som ni kanske läst så lämnar Agnes och Vanillin den här bloggen tyvärr. Jag funderar på om jag ska starta en alldeles egen blogg och satsa på den, eller om jag ska börja blogga med någon annan. Vi får se men just nu har jag inte tid att fixa en ny header och bloggbyte för vi har jätte mycket i skolan just nu. Jag åker 10 över 7 på morgonen och kommer inte hem för än vid 9 ibland så jag har ganska långa och jobbiga dagar under veckorna. Men tills vidare ska jag fundera på hur det blir, men jag komemr iallafall fortsätta med bloggandet.
 
Lisel fick vila idag för jag har ett viktigt prov jag måste plugga till som är imorgon, somvanligt börjar jag plugga kvällen innan.. Igår red jag barbacka ett dressyrpass på ridplan. Red utan nosgrimma faktiskt och försökte verkligen ta i henne så lite som möjligt. Hon kom i en riktigt ärlig och fin form! Det var riktigt roligt att känna hur hon kan gå så fint bara av att jag håller om med benen och håller jätte lätt stöd på yttertygel.
 

Agnes - Tackar och Bockar

Jag har verkligen inte tid med att blogga för tillfället. Så har bestämt att det inte ger att försöker något mer så kommer sluta blogga tyvärr. Har varit super kul att blogga på den här bloggen med Hannah. Vet inte om Hannah kommer fortsätta blogga här själv men bloggen kommer iallafall vara kvar tycker jag då det finns så mycket minnen här. Sen vet man ju heller aldrig, vi kanske börjar blogga tillsammans igen någon gång framöver. Men just nu vill jag fokusera på Vannis och framförallt skolan.
 
Kommer uppdatera på http://agneszedig.blogg.se lite dådå bara för min egna skull så ni kan ju kika in där ibland. Annars finns jag på instagram: Vanilliin 
 
Tack för oss!!
 
 
 
 
 

Hannah - Om ord endå räckte till

Inatt har jag suttit och satt en hel del filmer om folk som rider bettlöst och hur man kan rida utan att på något sätt göra hästen illa. Jag blev så himla inspirerad så jag bestämde mig för att jag idag skulle rida i repgrimma och mitt jätte långa grimmskaft. Mamma har också börjat öppna sina ögon och se hur fint det är när man kan kontrolera hästen utan att ha bett och hjälptyglar, så hon ville följa med och kolla på.
 
Jag började träna med henne från marken i rundkorallen och bara busa runt lite med henne. Efter det satt jag upp och började med att trava henne lite, hon var pigg men otroligt lyhörd! jag bestämde mig även för att galoppera, det har jag aldrig gjort riktigt kontrollerat utan träns. Men idag nu när jag tränat så mycket med henne i traven i halsring. Idag satt det! GUD så fin. Jag är helt chockad så bra hon lyssnade. Hon brukar ju ofta speciellt nu när det är kallare ute och jag lättar i handen springa snabbare. men eftersom hon inte får något stöd från handen nu över huvudtaget så gick det så bra. Hon frustade hela "passet" verkligen hela tiden ordentliga frustningar vilket jag tolkar som att hon var ganska nöjd med det jag bad henne om att göra.
 
Hon fick även en ny rundbal i sin hage som hon fick komma ut och äta på efter jag ridit. Men så otrolig känsla, jag har aldrig känt den här känslan när jag ridit henne förr. Så otroligt kontrollerat.
 
Mamma filmade lite med min mobil!  Om ni har på ljuet hör ni att hon lyssnar på min röst genom att sagta av från galoppen genom att jag bara säger prrrrr. Min otroliga häst, så sjukt hur mycket man kan tycka om ett djur <3

Hannah - Bilder från September

September 2014 gick jag och Lisel omkull när jag hoppade henne och vi båda blev skadade. Jag var ute och gick med henne varje dag eftersom hon skulle motioneras men jag fick inte rida för mitt skadade revben och jag vådade inte sitta på henne eftersom hon hade ont i bogen.  Vi fotade lite porträtt bilder en av dagarna när vi var ute på prommis och de blev rätt så fina endå!
 

Hannah - Hjärnskakning

Fort går det sen helt plötsligt blir man skadad..  vissa av er vet säkert redan om det som hänt, men förmodligen inte alla ni som läser bloggen,
 
Iallafall så hände det här i Tisdagskväll. Jag kom till stallet och hade även kvällsjouren. Det var ca -20 ute så nästan alla hästar var redan inne, jag behövde bara ta in Lisel. Jag bestämde mig för att inte rida henne utan jag satt på henne täcke och benskydd och löslongerade henne i rundkorallen ett tag så hon fick springa. Efter det lät jag henne busa runt en stund på egen hand vilket hon verkade uppskatta eftersom hon hoppade runt som en tok i säkert 5 minuter i sträck.
 
Men klockan började nära sig halv 8 så jag bestämde mig för att ta in henne och börja fodra hästarna. Jag kallade in henne att komma till mig vilket hon gjorde direkt. Stod nära henne och skulle just knäppa fast grimmskaftet så hon blev jätte rädd  för något som jag inte hann se vad det var och utan att tänka så skulle hon ju "fly" för de säger hennes instingt. Så hon råkade skalla mig ordentligt och sprang iväg. Men vi var fortfarande i rund korallen så hon var ju som inte lös och rymmde. Men eftersom hon gav mig en riktigt smäll blev hon rädd, för jag gissar på att hon trodde jag skulle bli arg eller något. Men jag satt mig ner på huk och visslade min lilla melodi som jag alltid gör för att hon ska komma och hon kom frivilligt fram till mig försiktigt och avvaktande. Jag hann ta tag i hennes grimma som hon hade på sig med min vänstra hand och då blev hon jätte rädd igen och stegrade så jag hängde med upp och sträckte armen ordentligt.. gjorde inkallningen igen för tredje gången och fick tag i henne och gick in.
 
Själva "skallningen" gav mig en lättare hjärnskakning och ett jack i pannan, även lite smärtor på vänster sida av nacken. Jacket märkte jag inte för ens blodet började rinna ner och fångades upp av mitt ögonbryn. Den blödde ganska kraftigt till en början.
 
Själva sträckningen jag fick i armen gjorde otroligt ont under kvällen men jag bet ihop och sopade hela stallet endå, det är betydligt bättre där nu men när jag bar upp en 4 kilos höpåse idag så kändes det ganska ordentligt i armen efteråt. 
 
Idag har jag varit hemma från skolan med en kraftig huvudvärk och jag har även spytt. Direkt jag ställer mig upp börjar jag må dålligt. Men jag krigade mig iväg och gjorde stallet och borstade av Lisel endå. Hon fick vila idag eftersom jag inte klarar av att rida. Imorgon ska hennes skötare Olivia rida dressyr på henne på ridbanan så hon får galoppera av sig lite.
 
Just nu mår jag väl inte så bra, blir hemma från skolan imorgon med för att vila upp mig lite mer. Såret är onhändertaget av mamma så det läker förhoppningsvis ihop snart.
 
Det går så fort ibland, Men tur att det inte blev värre iallafall, Jag kan inte vara arg på Lisel för hon gjorde det inte för att vara dum utan för att hon blev rädd och det är naturligt att vara rädd. Men hon var iallafall snäll och försiktig med mig idag då hon förmodligen kände att jag inte var helt 100. Men sånt här händer, som tur är älskar jag min vita knäppskalle så otroligt mycket även fast hon gör mig illa ibland, det är väl en del av att vara hästägare gissar jag på. Så här ser såret ut..!
var rädda om er!
 
 

Agnes - Veckoschema för Vannis

♥Måndag: Lättare jogging
♥Tisdag: Uteritt
♥Onsdag: Hoppträning
♥Torsdag: Dressyträning
♥Fredag: Vila
♥Lördag: Uteritt
♥Söndag: Uteritt
 
Så ser min och Vannis vecka ut. Har ju dressyrträning för Hanna på tordag men vet inte om dom skulle hoppa istället så kanske rider dressyr själv då. Dressyr blir det iallafall!
Idag har jag varit hemma från skolan. Var inte alls tänkt faktiskt men söndag-måndag sov jag ungefär en halvtimme och natten till idag sov jag ungefär 1 timme så somnade utan att jag märkte det när jag åt frukost haha. Så kände bara att det här funkar ju inte så gick och la mig igen. Aja det jag försöker säga med det är att Vannis kanske får sin vila idag istället och så rider jag ut på fredag. 
 
 
 

Agne - dagens vanillin

Idag fick Vannis jogga lite lätt i ridhuset. Tänkte det blev ju ganska mycket hoppning på högre höjder igår så blev nog bra för henne även fast hon själv hellre ville rejsa runt. Hon var väldigt pigg men lyssande super och jag fick en sån härlig känsla när jag samlade ihop henne lite i mitten av passet. Red totalt 30 min och då var nästan mer än 15min bara kravlös trav då hon helst skulle springa med huvudet nere i baken typ. Hon var så avslappnad och frustade flera gånger. Vi var bara lite oöverens om hur snabbt det skulle gå vilket är "vardagsmat" för oss två haha. Men sitter hellre och bromsar än måste driva på framåt hela tiden. Men red lite serpentiner och volter och var noga att hon skulle flytta för skänkeln. Efter det stretchade jag henne och så fick hon komma in och äta kvällsmaten - nöjd och belåten! Allt går åt rätt håll med Vannis just nu och det är så himla kul!!Hannah - Hon som står mig allra närmst hjärtat

 
 
 
 
 

Hannah - Min största förebild

De flesta "hoppryttarna" i min ålder (vad jag vet) har Rolf-Göran Bengtsson och Alexander Zetterman som sina idoler (tex). Det är där jag inte liknar de flesta som håller på med hoppning. Många av mina kompisar köpte deras hästar endast för träning/tävling. För mig är det bara ett + i kanten. Anledningen till att jag köpte Lisel var för att jag börjat ta hand om henne och insåg att jag inte vill leva utan henne. Det är som att jag typ är förälskad fast i en häst, haha oj så konstigt det där lät.. men jag kände verkligen att Lisel är den perfekta hästen för mig. Självklart älskar jag att hopptävla och träna, men det är inte anledningen till att jag köpte henne. Hon kom mig så nära på bara några månader att jag inte ville tänka tanken att inte ha henne i min vardag.
 
Men tillbaka till själva meningen med inlägget... Min största förebild är en man som heter Alexander Nevzorov. Nu menar jag inte att Roffe och dom som rider i landslaget är dåliga såklart. Självklart ser jag upp till dem. Men det är inte så att jag drömmer om att rida i landslaget.Det med Alexander Nevzorov är att han verkligen har en stark relation till sin hästar. Han låter dem vara hästar och uttrycka sig. Nog tycker alla tävlingsryttare om sina hästar (förhoppningsvis alla..) men om ni ser själva på filmen så inser nog många hur sjukt nära man kan komma en individ som man inte kan prata med.  Det här är mitt största mål någonsin som jag har med hästarna. Inte att bli som Alexander för det kommer jag aldrig att lyckas med. Men att få en sådan stark relation att man vet att precis allting är möjligt. Bara du har tid,tålmod och visar dig som en rättvis ledare. Du ska inte "vinna" över hästen i något.
 
Som ett vanligt uttryck jag hört "låt inte hästen göra så där för då vinner han över dig" nej,nej och nej. Du ska väl inte tävla mot din häst? Du ska vara hästens ledare som den självmant vill följa och lyda, hästen ska vilja göra det du ber den om. En bra ledare tvingar inte någon till något. Utan är rättvis och ser även från andras perspektiv. Den här hanteringen av hästar gör mig bara mer och mer intresserad av själva djuret. Du och din häst är ett team, om ni tävlar mot varann vem som ska få bestämma vad är ni då för team? 
 
En ledare kan be dig göra något, men sedan är det upp till dig om du gör det eller inte. Det handlar om att få hästen intresserad,förstående, och att vilja göra det du säger när du säger det.
Här är en film om Alexander Nevzorov, min största förebild på den här planeten. 

Agnes - Åh så glad jag blir♥

Är alltid lika kul att hitta sånna här inlägg, blir lika glad varje gång♥
http://leggohouse.blogg.se/2015/january/tva-ryttare-att-se-upp-till.html#comment
 
 

Agnes - Hoppning

Idag så bestämde jag mig för att hoppa lite med Vannis. Nelly var med och hjälpte. Byggde upp 5½ och hoppade. Min fokus idag låg mest på galoppen. Att få henne att ha mer tryck i galoppen och inte bara springa. Stor ponny galopp så att säga! Var stor skillnad på galoppen från idag än vad det brukar vara.
 
Hoppade några gånger och då jag hade mer tryck i galoppen så hoppade hon mycket bättre. Oftast hoppar vi mer på fart än styrka. När jag hoppade lite lägre så hade jag en mer samlad galopp men då det blev lite högre hade jag lite mer tempo också. Man kan säga det blev 50/50. Hon fick hoppa på både fart och styrka. Kändes busenkelt idag. Älskar dom dagar då det känns så enkelt. Förutom att jag inte vet vad jag håller på med men det hör ju inte till ovanligheterna ahah.. Brukar helst inte hoppa högre än 1m då jag och Vannis är väldigt säkra på den höjden. Men idag så var jag lite utanför min "comfort zone". Hoppade upp till hela 125 cm!! 
 
Vannis tog verkligen tag i hindret och hoppade så himla fint. Men det kändes så enkelt ändå. Det kändes inte överdrivet högt. Hade lätt kunnat höja 10cm till och hon hade klarat det galant men hittade som ingen andelning till det. Hon hoppade fint och behövde inte alls ta i speciellt mycket så gav mig på den höjden. Fina ponny♥
 
Bjuder på en film som Nelly filmat, dock med min mobil så kvallan är inte den bästa men bättre än inget :D

Hannah - Träning för Lotta Sjöberg

Igår åkte jag och Lisel iväg till min hemstad Skelleftå för hoppträning. Lastningen tog 15 minuter vilket är ett stort framsteg. Hon var lite orolig påväg ner men hon har ju inte åkt på ett tag nu.
 
Uppvärmningen var en övning då vi skulle hoppa utan stigbyglar. Först travbommar på volt och sedan gjorde vi bommarna till studs och la till ett plank och även en oxer på volten. Det var riktigt svårt faktiskt. Lisel var pigg som vanligt och lite svår att få kontakt med vissa stunder men samtidigt vissa stunder lyssnade hon på varje signal jag gav henne. 
 
Efter den övningen så satt vi ihop en bana av hinderna som vi byggt fram. 2 raka linjer, en kombination,studs och en bruten linje. Det var väldigt låga hinder men trots det var det en svår men oerhört nyttig övning för mig och Lisel.
 
Vi avslutade passet med att ta stigbyglarna och hoppa banan fast med lite högre hinder banan var 90-1m. På själva banan var Lisel helt klockren. Däremot jag var inte riktigt med.. Sen olyckan då vi gick omkull på ett hinder och vi båda skadade oss är jag osäker. Det sitter kvar i mitt huvud hur vi ramlar och hon gör allt hon kan för att inte mosa mig. Olyckan blev för att jag felbedömde ett avstånd och då hoppade hon när jag tyckte och allt med kaos.
 
Så tillbaka till banan.. Jag stannade henne självmant 2 gånger för att jag blev för osäker och jag vill inte riskera att det händer igen. Men jag fick massor med pepp och hjälp av Lotta att klara av banan och sista rundan var klockren. Alltså vilken känsla jag fick, jag såg avstånden och Lisel ver väldigt framme för skänkeln och bara väntade på mina signaler.
 
Jag är så otroligt nöjd att jag köpte Lisel, Hon är verkligen 100% min drömhäst och när jag väl får in känslan känns det som vi skulle kunna hoppa vad som helst. Det roliga är att hon har börjat lita på mig så mycket så ibland kan jag trycka av henne lite tokigt men hon litar på mig och hoppar endå. Jag tycker Lisel presterade alldeles över min förväntan med tanke på att vi inte hoppat för tränare på 5 månader nu. Vi har intee ehller hoppat bana sen vi tävlade senast i oktober. 
 
Sammanfattningen av gårdagens träning  är : En gudomligt fin häst. Det är som att när jag blir lite osäker säger peppar hon mig och försöker sitt bästa för att vi ska klara banan. Det är som att hon hejar på mig, eller jag får iallafall den känslan, min underbara fina häst. Vilket roligt tränings & tävlings år det här kommer bli!
 
Sen får jag säga tack till underbart snälla Anna-Carin som ställer upp och kör mig när jag inte har föräldrar om är intresserade av min träning. Lite bilder och film från träningen!
 
Det kändes verkligen att hon tycke det var kul att få hoppa igen! hon hade sånt sug mor hinderna och öronen frammåt den största delen av passet, min dyrbaraste ägodel♥
 
Idag har hon fått komma ut och skrittas och travas lugnt av sin superduktiga skötare Olivia.

Hannah - för pigg för sitt eget bästa

Idag tänkte jag bara fara ut och mysa barbacka och på hackmore ett lätt paas utan krav ute i skogen. Men det var inte det Lisel tänkt tydligen. Hon var helt galen. Alltså då menar jag verkligen galen, Hon var så spänd och tittade på allting och ville stanna hela tiden, sen skulle jag rida över älvsbyvägen för att komma in på den skogsväg jag  skulle rida och när jag väntade på att bilarna skulle köre förbi och då kom en långtradare och då fick hon något anfall och bara började hoppa på stället, sedan reste hon sig rakt upp hoppade på bakbenen,sparkade rakt ut och var allmänt galen.Det ger ingenting att bli arg. Utan bara lugna henne och sedan rida över vägen.
 
När jag kommit på andra sidan och fått henne att iallafall hålla sig på marken så började hon galoppera på stället i skrittfart och sparkade rakt ut och hoppade runt som en annan tok. Haha så går det när man låter sin häst vila och förväntar sig ett lugnt pass ute.. Blev att rida tillbaka till ridbanan där hon fick galoppera av sig. 
 
Jag blir inte rädd när hon gör så här, men idag kände jag att jag nästan inte hade någon kontroll över henne för hon blev så stark, jag hade ju bara hackamore. Trodde nästan att jag skulle flyga av faktiskt haha..
 
Lisels skötare ringde nyss och hon skulle till stallet med sin kompis Ronja som har sin ponny där, hon var sugen på att gå ut och gå med Lisel men jag sa att hon kunde skritta henne, Tydligen är hon jätte snäll med olivia  som hon heter så det blir bra att hon får komma ut och skritta av sig innan natten, lite skritt mår dom alltid bra av:D
 
Imorgon ska jag till skelleteå och hoppträna för Lotta Sjöberg, om nu Lisel går in i transporten.. men det hoppas jag hon gör. Hon är så himla brunstig just nu så hon är ganska tjurig.
 

Hannah - 3 lärorika år

Idag har vi haft 2 stycken praktiska  häst-lektioner på skolan. Det är mycket basic grejer som jag redan kan nu i början men även massor med grejer som jag verkligen inte haft någon aning om. Vi har sett mycket film om hästars naturliga beteenden. Varför dom agerar som dom gör vid olika tillfällen. Det är verkligen roligt med dessa lektioner.
 
 
Jag har idag lärt mig hur man kollar åldern på en häst genom att kolla på tänderna. Det är en sak som är riktigt kul och även bra att veta. Speciellt när jag tänkt jobba inom hästsjukvården. Jag känner verkligen att jag går rätt linje med tanke på min framtid inom jobb. Vi har fått 4 stycken böcker idag också. Jag har faktiskt läst ut en nu ikväll! För första gången någonsin har jag läst ut en bok frivilligt på en kväll. Dock bara 150 sidor men en ganska stor bok är det så det är mycket text. Riktigt kul att jag fått lära mig så mycket om deras beteenden. Jag kan läsa av Lisel mycket bättre. Det är ju inte så lätt att veta vad hästarna menar när de agerar som det gör genom att bara använda kroppsspråk. Vi kan inte prata med dem därav en anledning som många blir aggresiva och tar ut illska på hästarna eftersom de inte förstår varför hästarna gör som de gör. 
 
Jag känner mig taggad på livet just nu eftersom skolan har börjat kännas ganska rolig faktiskt. Att komma hem och ha i läxa att läsa 10 sidor i en bok slutade med att jag läste ut hela boken. Det är inte precis vad jag gör med min biologibok frivilligt..
 
Lisel fick sig en välförtjänad vilodag idag. Hon har gått 2 ganska hårda pass på banan 2 dagar i rad och idag får hon vila upp sig. Imorgon ska jag rida henne lite lätt och bara känna så hon känns fräsch. Jag vill inte utsätta henne för träningsvärk dagen innan hon ska få åka på hoppträning.
 
Den största anledningen till att jag valde den här linjen var både för framtida jobb så klart men även att kunna vara en bättre hästägare. Lära mig förstå hästar hur de tänker, jag har redan lärt mig otroligt mycket mer om hästarna och vi har bara hållit på med dessa hästlektioner i 3 dagar. Det här blir 3 förhoppningsvis roliga år!
Äntligen får jag lära mig förstå mer utförligt och nyanserat vad Lisel menar när hon försöker uttrycka sig:')
 
 

Hannah - 2 hästar motionerade

Idag red jag Corville på skolan, För första gången eftersom han är en ny häst på skolan. Det gick faktiskt riktigt bra! Han var väldigt trevlig att rida, svarade bra på mina signaler och väldigt frammåt som häst. Vi red ett ganska jobbigt dressyrpass där vi hade sitsen i fokus. Det var faktiskt skitjobbigt! jag sitter ju som en "hoppryttare" i sadeln och att räta upp mig ordentligt och ha händerna ihop osv, våran lärare är en dressyrtränare, därför väldigt noga med sitsen, det här kommer bli tre jobbiga men nyttiga  år!
 
Lisel fick sig ett kort galoppass på banan, Det var ca 2,5 dm pundersnö på banan så jag stod mest upp och galopperade, lite jobb i trav men mest galopp. Hon är så rolig när hon är brunstig, det var ca 6 hästar till på banan för jag red just före det skulle vara dressyrträning och hon la bak öronen och tänkte sparka när en häst typ var 5 meter ifrån henne. Hon blir verkligen argare än vanligt när hon är brunstig haha mitt lilla sursto <3
Just nu har Emelie kommit hit och ska sova här ikväll så jag tänktee väl försöka vara lite social med henne nu, men jag kan bara säga att jag är så sjuuuukt taggad på att få hoppa för Lotta Sjöberg i helgen. Jag har inte hopptränat ordentligt sen i typ oktober någon gång.
Hoppas  bara lisel vill gå in i transporten annars blir det inte kul alls...
 

Hannah - Tävlingar 2015

Idag har jag klippt Lisels öron (vilket gick bra av någon konstig anledning.. hon hatar det egentligen). Sen red jag ett kortare dressyrpass på banan. Det var helt otroligt så bra det gick. Redan när jag skrittade fram och började hålla om med benen började hon söka sig ner. När jag började trava så gick hon i värsta fina formen direkt och jag höll hela hennes form genom att hålla om med benen och hålla jätte försiktigt på yttertygeln. Hon var inte det minsta stark. 
 
I Galoppen var hon lika fin, jag kände verkligen att överlinjen kom fram och att hon inte ens nästan bara gick på bogarna. Det var som att rida i uppförsbacke hela tiden! Jag red dock bara i ca 35 min, hon var så himla fin så kändes onödigt att nöta mer eftersom jag märkte direkt jag skrittat fram och skulle dra åt sadeljorden att hon var brunstig nu med. Det känns riktigt kul att få rida för lotta på  lördag. Kan känna mig stolt över att visa upp henne nu när hon faktiskt är riktigt fin i hullet! :')
 
Jag har även suttit och planerat vilka tävlingar jag hade tänkt åka på i år. Har även bestämt klasser redan nu, men det kan lätt bli ändringar där.
 
  • Första tävlingen blir 9 maj (v.19), Piteå ridklubb då jag kommer rida 90-1m
 
  • Nästa blir 6 juni (v.23), antingen Bodens Ridklubb eller Kågedalens Ryttarförening, kan inte bestämma mig.. dom är samma datum.
 
  • v.24 alltså helgen efter det, blir nog Älvsbyn där rider jag 90-1m
 
  • v.32 är det Skellefteå ridklubb där jag kanske bara hoppar en klass vilket blir 105 cm.
 
  • v.34 är det Meeting i Vännes där jag tänkte rida 90-1m första dagen och kanske debutera 110 andra dagen. Beroende på hur allting går.
 
  • Sedan årets sista tävling v.43 Skellefteå Ridklubb Krafthoppet. där rider jag 90-1m.
Så här är det jag skulle vilja iallafall, sen får vi ju se vad pengarna räcker till och i vilket skick jag och Lisel är i. Men just nu börjar Lisel komma i bra form och den här tävlingssäsongen kommer nog att bli jätte rolig. Min plan är att rida 110 i vännes i Augusti men det är absolut inget måste. Vi får se hur allting går. Mitt mål med Lisel är att rida 110 på tävling men jag kommer inte rida några högre klasser än så med henne. Hon fyller ju faktiskt 18 år i Maj. min gamla tant, men hon är otroligt fräsch i kroppen och har nästan inga gallor eller något. Sen är hon ju så otroligt pigg så nog orkar hon gå lättare klasser något år till! :D
 
 

Hannah - kallt

Idag har det varit hela 23 minus ute och jag höll verkligen på att frysa ihjäl efter jag hoppat av bussen och skulle gå sista biten till stallet. På skolan idag har vi haft 2 stallektioner, både en teori och en praktisk.Den praktiska lektionen var "sköthäst" vi har fått sköthästar på skolan som vi ska borsta och kolla igenom typ 3 gånger i veckan har vi den lektionen. Om man vill får man även senare tävla sin sköthäst. Jag fick en häst som heter Corville. Det är en ny häst som kommit till skolan. En hopphäst från skellefteå faktiskt. Jag tror absolut det kommer bli någon tävling med honom! 
 
Igår lasttränade jag Lisel och det gick bra faktiskt. Tog ca 25 minuter att få in henne. Hon går nästan hela vägen in sen backar hon ut. vetinte vad som hänt med henne förut var det inga problem alls... tror dock det har att göra med att det är en transport som hon inte är van vid så hon blir lite obekväm av sig. Men det är på god väg det här med lastningen iallafall. 
 
Idag hade jag först tänkte rida men det var så himla kallt ute att jag tyo tappade känseln i mina fingrar redan efter jag tagit in Lisel. Så hon fick sig en vilodag + en helkroppsmassage.  Hon njöt verkligen och började hålla på med tungan haha. Vi har fått lära oss att massera hästar på skolan vilket jag tycker var jätte roligt för att Lisel kan behöva lite massage.Imorgon hade jag tänkt rida, hoppas bara inte det är lika kallt. Blir iallafall en uteritt.
Bjuder på en bild från 2013 när hon just hade fått sitt lilla föl.
 

Hannah - Intervallträning

Idag blev det inteervallträning för Lisels del, Dock var det typ halverst snöstorm ute så jag såg iprincip inte vars jag red..xD
 
Men iallafall så tycke Lisel det var kul för jag släppte henne en sträcka i galopp och hon fick springa av sig i fullgalopp vilket uppskattades från hennes sida. Jag red ut efter vägen brevid stallet, den är väldigt lång och det är både upp och nedförsbackar så det blir perfekta sträckor att träna henne på. Har iprincip inget att skriva.. Nu ska mamma skjutsa mig till Emelie och jag ska försöka filma lite när hon hoppar hemma på gården. Så nu ska jag skynda mig iväg! hejdå
 

Hannah - slut i kroppen

De 5 senaste dagarna har jag varit med Emelie dygnet runt och efterson vi inte precis lägger oss tidigt och sen är vi i  stallet och håller på hela dagarna blir man ganska slut. Men Lisel har iallafall fått vila igår och idag red jag henne barbacka på ridbanan. Blev ett lättare pass utan krav. Red på hackamoret och busade av henne i ca 30 minuter.
 
En mysig långkväll i stallet blev det eftrsom jag hade kvällsjouren idag. Lisel har också lyckats dra sönder sitt nya stalltäcke från biltema.. konstigt för hon brukar aldrig göra sönder täcken.. men det är inte så mycket trasigt så hon får använda det endå. Har tänkt försöka laga det! I helgen hade jag tänkt lastträna henne och jag hoppas verkligen att hennes hjärnspöken har försvunnit. Eftetsom det är lottaträning helgen efter det och skolan börjar ju om på måndag så jag kommer inte ha tid att lastträna henne under veckan.  Imorgon hade jag tänkt försöka rida ut, känns som det var ett tag sen. Och eftersom jag har lov fortfarande så får jag rida i ljuset också :)
Bjuder på två bilder som är tagna för någon dag sedan!
 

Agnes - Bilder från i somras

Bjuder på några bilder på mig och Vannis i somras som Linnéa fotat. Man kan ju inte låta bli att längta lite till värmen..
 
 

Hannah - sanningen bakom galopphästar

Den här filmen visade jag här för någon månad sen men jag tycker att den ska visas igen eftersom det är helt sjukt hur vissa hästar blir behandlade som ingenting. Det borde inte kunna gå till så här.. stackars små hjälplösa djur
 

Hannah - Markarbete

Jag har varit hemma i skellefteå nu i 3 dagar och lisel har skötts av hennes duktiga skötare Olivia.
 
Just nu är underlaget så pass bra och snön är så packad på banan att jag bestämde mig för att ta fram lite bommar. Emelie var med mig i stallet som vanligt och eftersom hon är mer rutinerad än mig när det gäller hoppning fick hon agera tränare idag! själva övningen var väldigt simpel egentligen det var en bom-1 galoppsprång-klosshinder-1galoppsprång. Jag hade inte tänkt på att ha martingall så hon var lite jobbig med huvudet. Hon har ju int fått hoppa sen i oktober så hon var rätt så pigg.
 
Men jag fick till det riktigt bra några gånger, hade lite problem med känslan nu när jag inte hoppat på ett tag. Vi tog även bort bommarna och la upp klosshindret så det blev typ 80 cm som jag bara rullade på några gånger bara för att få tillbaka känslan eftersom jag inte hoppat på väldigt länge nu. Men när det bara var enkelhinder gick det jätte bra då ser jag avstånden mycket bättre så då kom vi bra alla gånger.
 
Imorgon blir det nog att fara ut och skritta och trava lite lätt eftersom det blev ett ganska hårt pass idag. Riktigt kul att få lite hjälp av Emelie. Hon har endå hoppat mycket längre och mer för tränare än jag har gjort. Behöver bara någon som kan se lite smågrejer för att det ska gå bra för det mesta sitter sen jag tränat för Erica så mycket i sommras.
Jag och Lisel förra året i vindeln 90cm ♥
 

Agnes - Altea och Vannis

Dagens började med att mamma kom inspringade i mitt rum och säger jag har stalljour. Kändes konstig då jag var ganska säker det var om någon vecka och att jag hade utfodring ikväll men tänkte att mamma har ju alltid rätt. Förbannad i sinne kliver jag upp iallafall och far till stallet. Väl där så visar det sig att jag inte alls har stalljour utan utfodring på kvällen. Som dom flesta så älskar jag ju min mamma men hade nästan lust att sätta mig i bilen och låta henne gå hem själv. Synd jag inte har körtkort..  :') For hem och la mig och sov iallfall.
 
Idag så red ju som sagt Altea Vannis. Det gick riktigt bra förutom att Vannis var ganska så pigg till en början och bockade och var rädd för allt. Dom sköt även på skjutsbanan så hon var väldigt spänd över det också. Altea fick kämpa till en början men  efter ett tag slappnade Vannis av. Altea är ju ändå bara 11 år och redan otroligt dutkig. Vannis är ingen lättriden ponny så hon gör det himla bra. Men det har blivit stoskillnad på dom två tillsammans. Jag fotade dom idag så tänkte bjuda på några bilder :D
 
Nu ska jag till stallet 3 gången idag och utfodra sedan far jag hem till Bella. Vi får väl se vad vi hittar på för intressant :D
 
 

Agnes - Hoppträning.

Idag hoppade jag och Vannis lite då Altea inte kunde komma. Hon var riktigt taggad när hon såg det var hinder i manegen. Började med att travhoppa och hon kom verkligen upp med ryggen bättre än vanligt. Känns kul när allt "jobb" ger resultat. Har ju hoppat mycket studs, markarbete osv. Sen längde vi så kom jag i galopp istället och till en början var både jag och hon lite för pigga och hade lite för bråttom. Då hoppade hon inte speciellt bra med ryggen eftersom hon bara hoppar på fart och inte styrka. Men efter ett tag så lugnade vi båda ner oss och genast blev fick hon luftigare språng och hoppade mycket mer med ryggen. Stort tack till Agnes W som hjälpte mig idag. Är alltid bra att ha nån på marken som kan ge en tips!
 
Hela Januari ska jag träna för Erica Cox en gång i veckan. Det blir nog super bra då jag tränat för henne ganska mycket så hon känner mig och Vannis. Sen så är hon jätte duktig också. 
Imorgon skulle Altea komma och rida istället så då blir det nog lite dressyr på utebanan för dom två. Det blir nog super bra:)
 
Film från idag finns på min instagram, dock är det från dom första sprången så hon hoppade inte lika fint som i slutet, men hon är fortfarande fin:')

Agnes - Vilodag

Slutade med att det blev en vilodag för Vannis idag. Hade bara en halvtimme på mig att rida och orkade inte stressa så fick bli så. Masserade henne i kanske 15 min sedan strechade jag henne också. Hon älskade att få massage, huvudet hängde i marken och sen snarkade hon också :')
 
Imorgon ska Altea rida så hoppas Vannis sköter sig trots att hon vilat 2 dagar. Tur Altea är duktig och orädd av sig. Men Vannis är så pass klok så hon vet med vilka hon kan busa med och inte.
 
Skrattar lika mycket varje gång jag ser dom här bilderna,cp-ponny!
Snart ska vi förhoppningsvis få rida ärevarv igen♥ 
 
 
 
 
 

Agnes - Inte riktigt som planerat..

Hade tänkt kliva upp tidigt idag så jag hinner iväg på stan en sväng, sedan direkt vidare till stallet innan det blev mörkt. Den planen gick ju upp i rök då jag vaknade klockan 3 haha.. Men är skönt att få sova då jag klivit upp tidigt dom flesta dagarna under det här lovet och släppt ut hästarna. 

Blir nog markarbete med Vannis idag. Hon vilade igår så nått måste jag hitta på iallafall. Har inte hunnit kolla hur vädret är ute. Har då hunnit bli mörkt ute men jag har ju en pannlampan så kanske rider ut ändå. Men var längesen jag red markarbete så det skulle också behövas. Aja vi ser väl vad jag hitta på för kul!:) 
Bjuder på en mysig bild från förra sommarn. Saknar verkligen mina ridvägar i förra stallet:(


Agnes - Varför köpte jag just Vannis?

Skrev och publicerade det här inlägget i somras men eftersom några undrade så publicerar jag det igen:)

 
Jag hade väl egentligen inga tankar på att köpa en ny ponny. Hade som accepterat att jag inte skulle kunna hopptävla som jag ville utan fick sadla om till dressyr. Men en dag skickade Angelina ett sms till mig där det stod "Agnes, det här är en helt seriös fråga, vill inte du köpa Vannis?"
 
Tror ni jag blev chockad? Vannis har varit min drömponny väldigt länge men trots det så var min första tanke ett rakt nej. Jag ville inte sälja Benji och det fanns inte möjlighet att ha båda. Men efter jag skrivit med Angelina ett tag gick jag med på att fara och "provrida" henne. Efter det var jag helt fast. Kollade runt på lite andra hästannonser men ingen var ens i närheten av Vannis. Började lite henne lite dådå och jag föll för henne mer och mer efter varje gång. Hopptränade henne och trots att jag var väldigt hopprädd så var jag inte ett dugg nervös. Kände mig så säker på henne. Vi hopptävlade ju även och det ledde till våran första rosett. Svävade på rosa moln, no joke alltså!
 
Men då var det ju fortfarande det med Benji. Jag la ut han på annons och många mejlade men inget hem kändes riktigt rätt. En dag föreslog jag(mest på skoj) att Angelina och hennes familj kunde ta Benji så tar jag Vannis och i slutändan blev det så.
 
Den 20 september 2012 var det bästa men även jobbigaste dagen i mitt liv. Vid kl 8 på kvällen kom Angelina och hennes mamma med Vannis samtidigt som jag stod redo med Benji. Dom lastade ut Vannis och ställde henne i sin nya box och sedan lastade vi in Benji. Självklart föll det massor med tårar då jag stod i transporten och sa hejdå till Benji. Visste ju att han stod i närheten så jag kan hälsa på han när jag vill och att han desstuom kommer ha det bra. Men det gör det inte mycket lättare, just den där känslan att han inte var min längre. Så den 20 september slutade min och Benji's resa men samtidigt började min och Vannis.
 
Ångrar inte en sekund att jag gjorde detta. Självklart saknar jag Benji en hel del men Vannis är dem mest otroliga ponnyn jag träffas och hon har hjälp mig väldigt mycket. Jag är så glad att Angelina gav mig den här chansen, kommer aldrig kunna tacka henne nog! Tänkt så rätt det kan blir, jag hittade verkligen min bästa vän♥
 
Så varför köpte jag just Vannis? - Jag menar, vem kan motstå ett sånt erbjudande?
 

Agnes - Välförtjänt vilodag

Idag fick Vannis en välförtjänt vilodag idag. For bara dit och mockade och så. Imorgon antar jag vi ska rida ut igen om det inte bara är is överallt. Vi har haft omkring 5 plus flera dagar i rad nu så all snö har börjat smälta. Är livsfarligt att vara ute då allt är som enda stor skridskoplan. Men ska bli kallt igen till veckan så hoppas det kommer mer snö då. Behöver ju inte bli -25 men får gärna vara kring -5 iallafall.
 
Nu är det ungefär en vecka kvar tills skolan börjar om igen. Om vädret tilllåter kommer jag försöka rida ute så mycket det bara går fram tills dess men vi får väl se vad som händer och sker. Hursom helst så hoppas jag alla hade en super rolig nyår och att 2015 kommer bli ett toppen år för er alla :D
 
 

Agnes - Åh vad jag saknar sommaren

Titta igenom lite bilder och oj vad jag började sakna sommaren när jag hittade dom här bilderna!
 

Agnes - Gott nytt år! :D

Gott nytt år önskar jag och Vannis :D
Ska ta och skriva om 2014 strax så kanske kommer upp någon dag framöver:)
Bjuder på en halvful bild från i somras :')