slide show

Hannah - En häst jag aldrig glömmer

Fina Matador, var en gammal gubbe född 1993.  Han var den första hästen jag fick hoppträna och tävla småtävlingar med, jag började rida honom när jag var 11 och red honom tills jag fyllde 13 sedan såldes han. Bjuder på en film från 2011 näe jag hoppatränade honom i ridhuset.
 
 
I bakgrunden ser ni även Agnes som jag delar bloggen med på hennes förra ponny Benjamin :D

Hannah - Mer i luften än på marken

Idag hade jag utsläpp i stallet så det blev en tidig morgon. Var i stallet just efter halv 8 då fodrade jag och mamma, satte på alla täcken och släppte ut hästarna. Det är ju endå 13 hästar och ganska långt ut till hagarna så det tog väl lite drygt en timma. Efter det for mamma och jobbade medans jag åt frukost i stallet. Det är supermysigt i vårat lilla "matrum" där är det massor med julpynt och 2 matglada katter som äter precis allt de serveras.
 
Jag började med att släppa Lisel i rundkorallen innan jag red så hon fick busa av sig lite iallafall. Hon har bara skrittat/vilat senaste dagarna för ridplan och nästan alla vägar består bara  av is. Lisel tyckte det var superkul att få vara i rundkorallen, hon älskar verkligen det. Hon började hoppa runt och busa som aldrig förr. Efter ca 30 minuter där tog jag in henne och for ut och red en sväng.  
 
Jag kan säga att det hjälpte inte att hon fick busa av sig i rundkorallen innan jag red för hon var helt galen. Jag hittade en äng med snö på där jag kunde rida. Hann bara korta tyglarna så var hon uppe i luften. Hon stegrade och hon hoppade rakt upp i luften för att jag inte lät henne galoppera. Tillslut när jag värmt upp ordentligt fick hon galoppera ca 10-15 varv runt ängen, (den var inte så jätte stor) Men alltså oj vilken nöjd häst! hon frustade och var så himla glad. Öronen fram och man kände verkligen hennes glada energi haha. Ställde inga krav i galoppen alls.
 
Efter jag galopperat började jag ställa krav i traven och jobba henne lite på serpentiner för att kunna lägga ner henne lite så hon fick slappna av och vara lite mjuk i kroppen. Avslutade passet med att busa och hoppa över 3 diken i galopp. Oj så roligt det var. En supertaggad Lisel kan jag lova att det var. 
 
Jag tog lite bilder på busen idag när hon var i rundkorallen som jag tänkte att ni skulle få se:)
 

Hannah - Finger urled

Igår på skolan skulle vi mjölka kossor innan vi fick sluta. Dock bara jag och min kompis Anna för alla andra hade redan gjort det. Hur som helst när vi hade mjölkat klart klappade jag en ko och den fick bara nå damp och stångade in sitt eget huvud i ett järnrör ordentligt. Och så klart hade jag min hand på det där röret (gallret) och såklart skulle kon träffa mitt lillfinger så det hoppade urled och svällde upp ordentligt. Ont nåt så fruktansvärt kan jag lova. Fingret hoppade sedan tillbaka som vanligt när jag stog och mockade i stallet. For sedan in på akuten och kollade upp det och det hade bara varit urled sa doktorn. Men om det inte går över inom typ en vecka ska vi röntga fingret ockå. Såklart var det lillfingret på högerhanden som blev drabbat.
 
Igår fick ju Lisel vila eftersom jag hade så ont i hela handen. Idag krigade jag mig ut på en "lugn skritt sväng" barbacka och på hackamore skulle bli jättemysigt! men nej. Lisel var helt tokig superpigg!! Några barn spelade hockey på en hockeyplan jag red förbi och de sköt massa skott i sargen så det smällde och Lisel blev jätte rädd och helt tokig. Vi läser jätte mycket etologi i skolan nu så jag tänker mycket på hennes beteende. Som ni alla inte vet är det bara 5% i hästens gener som är förändrade så de är "tama" . det har alltså 95 % vildhäst i sig fortfarande. Inte för ens nu har jag börjat lägga märka till alla naturliga beteenden och ingstinkter Lisel har. Hon har väldigt mycket vildhäst beteende faktiskt. Hon står och spanar i hagen, spänner upp sig för minsta lilla. Lyssnar hela tiden som om att hon försöker upptäcka faror hela tiden. Det är så roligt när man väl tänker på det. Är dessutom skitroligt att läsa Etologi. Jag lär mig så otroligt mycket och har fått svar på massor med frågor som jag undrat länge.
 
Iallafall... tillbaka till passet. Direkt jag vände om hem mot stallet började hon galoppera på stället och hoppade och försökte stegra och hon blev helt galen. Det är ett naturligt beteende att vara rädd för ljud som hon inte förstår sig på så jag var inte det minsta arg på henne utan försökte bara lugna ner henne och inte göra någon stor grej av det.
Såååååå kul att jag får lära mig i skolan om hur jag ska ta hand om min häst och se från hennes synvinkel! :D
 
I helgen ska jag faktiskt vara hemma i Piteå. Blir en långhelg i stallet med Lisel. Brukar nästan aldrig ha långa helgdagar i stallet. Men på Lördag har jag utsläpp vilket innebär att jag ska vara i stallet 07.00 och släppa ut alla 13 hästar. Sen ska jag även rida Lisel och ta kort på henne tänkte jag! :D lär bli 5-6 timmar i stallet, oj så mysigt.. jag längtar faktiskt att få ha en mysdag i stallet såhär ganska nära jul:D
 

Hannah - utveckling

Fredag skrittades Lisel av min skötare olivia eftersom jag red ett riktigt ordentligt dressyrpass på henne i Torsdag fick hon ta det lugnt. I Lördags fick Lisel ett lättare dressyrpass på banan i trav och skritt av Olivia och det hade tydligen gått jätte bra. Så roligt att se att båda 2 trivs med varann så jag kan åka iväg med gott samvete.
 
Igår fick Lisel en vilodag och idag blev det att dressyrpass på banan, barbacka såklart! Jag skrittade fram ganska länge sen började jag jobba henne en del i skritten och från det började jag galoppera och jag hann galoppera ungefär 2 varv på banan innan jag verkligen fick en sån här "wow-känsla" Det var otroligt! Hon gick inte det minsta på bogarna utan verkligen på bakdelen. Men samtidigt var hon lång och låg. Hon frustade massor och var inte alls stark. Jag var tydlig med yttertygeln och innertygeln fick iprincip glappa. Jag behövde bara hålla ett jätte försiktigt stöd. 
 
Otroligt så fin hon blivit i dressyren just nu. Idag kännde jag verkligen att det går frammåt men mitt lilla dressyrprojekt. Helt otroligt så fn hon var. Blir alldeles varm i hjärtat av sånna här ridpass då jag verkligen får vara stolt över min insats. Hon har börjat bli musklig igen nu sen fölet då hon tappade en del.
 
Dagen avslutades med mamma på Max med god mat, en perfekt dag!
 
 

Hannah - Inspiration

Det här är en film som jag tycker alla borde se. Den är 1 timma lång men så otroligt bra. Den här filmen ger mig alltid så mycket inspiration att fortsätta tänka med mitt naturliga tänk, hästarna ska ut möjlighet att uttrycka sig naturligt. Jag ser inget fel att rida med bett om man klarar av det. Jag vet själv att jag haft problem när jag rider att låsa min hand men det kan jag stolt säga att jag inte gör längre. Jag har fått det ur min ridning äntligen.
 
Jag tänkte även berätta att Lisel inte är "rädd" för mig längre. Hon var ju sur i några dagar men faktiskt efter jag ridit i halsring och tricktränat henne lös på en stor yta där hon kunde uttrycka sig blev hon sig själv igen. Som vanligt stod hon och slickade på mig när jag packade hö i hage.
 
I alla fall.. se filmen och tänk på varje ord som sägs. Jag fick mig en rejäl tankeställare första gången  jag såg filmen. Är det värt det att göra illa hästen bara för att kunna "bli bättre" eller vinna en tävling eller så. Min hästhållning är väldigt fri för hästen att visa vad den känner och vill. Såklart låter jag inte den köra med mig eftersom speciellt Lisel är en sån häst som om du för snäll leker hon bara runt med dig. Men en ledare ska få respekt för att den är rättvis. Inte för att den kan göra dig illa om du inte lyder. jaja nu ska jag sluta skriva, kolla på filmen! kommentera gärna vad ni tycker om den om ni har några åsikter :)
 

Hannah - lite utmattad

I lördags red emma och det hade tydligen gått jätte bra! så roligt:)
Sen på söndag då jag kom och skulle rida var hon inte sig själv, hon kom inte i hagen när jag ropade och hon ville inte att jag skulle röra henne alls.. hon var typ rädd för mig? jag red iallafall och hon kändes lite matt så jag red inte så länge. 
 
Måndag red jag på banan en sväng och hon kändes fortfarande lite matt, inte konstigt eftersom hon gått rätt hårda pass nu ett tag, så jag hoppade av henne och busade med henne i rundkorallen som avslut. jag bestämde mig även för att hon ska få en "vilovecka" i veckan. Hon ska bara gå kravlösa pass i skritt och kanske lite trav.
 
 
Idag tog jag ner henne till ridbanan och släppte henne lös, Efersom hon fått försig att typ vara rädd för mig av någon anledning så måste jag träna upp förtroendet för henne igen, jag tror jag gett henne lite stötar när jag tagit av henne täcket och även när jag skulle borsta henne i ansiktet en gång, hon är ju så himla känslig så hon glömmer inte sånna småsaker i första taget. Hon vill inte ens äta godis från min hand.. Så jag har tränat henne endast idag. Släppte henne lös på våran otroligt stora ridbana och busade runt med henne lite, tränade lite inkallning och lite lätta tricks som stanna,backa,kom,puss och vinka från marken för det tycker hon är busenkelt och roligt. Jag fick henne även att våga ta godis från handen.
 
I slutet hoppade jag upp och red i hansring för första gången på flera månader och shiiit vilken comeback vi gjorde. Hon var helt klockren i både skritt och trav. Otroligt så lydig hon var. Det märktes att hon tyckte det var en rolig dag  med lite ny träning. Sen att få gå runt lös uppskattades. Busade upp henne så hon sprang lite, och ridplan är ju så stor så hon får verkligen utrymme att få röra sig fort om hon känner för det. 
 
Imorgon blir det nog en mysig prommenad efter vägen hade jag tänkt.
10/10 stjärnor till Lisel idag!
Hon som står mig närmast hjärtat <3

Hannah - underbar känsla från dagens pass!

Tjohoo! Lisels box är lagad som tur var, hon behövde inte stå en enda natt med boxväggen så där, jag var lite orolig för hon hade kunnat göra sig illa ordentligt om hon sparkat igen och fastnat eller något.. men nu är det iallafall löst :D
 
Praktiken idag har varit riktigt kul, jag och Anna har börjat få lite mer rutin i stallet nu och vet vad som ska göras, våra lunchraster brukar vara i nästan 3 timmat för att vi sitter och pratar om så mycket med stallägaren, hon är så otroligt duktig med hästarna och jag har även fått massor av tips och inspiration hur jag ska lära Lisel att ligga ner så det känns otroligt kul! Jag bugade med Lisel idag och hon gjorde den bästa bugningen  hon någonsin har fgjort. Hon gick ner på knä och stod även kvar ett tag, roligt med framsteg! :D
 
Dagens pass kan jag bara säga att det var heeeeelt underbart. När jag kom till stallet gick jag och kollade underlaget på banan och blev helt chockad.. på halva ridplan hade det tinat upp och även torkat upp så var mjukt och torrt precis som mitt i sommaren. Jag kände även men foten så jag hackade mig ner och det tog inte stopp så jag bestämde mig för att passa på att bygga upp ett litet hinder nu när jag har chansen. Jag byggde bara upp ett hinder på klossarna, det högsta på klossarna alltså.
 
Eftersom det bara var halva ridplan som underlaget var riktigt bra på så försökte jag komma på en övning i både skritt och trav som jag kunde göra där och jag fick en jätte bra ide som var en rolig övning för både mig och Lisel.  Det blev en liten lydnadsövning som såg ut så här:
 
Jag ritar så fint hahah... det blåa är där man inte kan rida för där var de is. Men iallafall så är den röda pricken start och den gula pricken slutet. Så jag rullade på så där i galopp över klosshindret och sedan även i skritt men då hoppade jag inte. Jag hade henne i en väldigt kort och samlad galopp och hon ver verkligen fin! Sen fgjorde jag skänkelvikningar runt hindret och hon flyttade jätte bra och lyckades hålla galoppen och inte göra ett byte. jag är så lycklig över det här passet. Hon var inte det minsta stark eller tung idag heller. Bara lyhörd och sjukt duktig. 
 
Det är så roligt när vi har sånna här dagar att allting bara går som man vill, Hoppas ni förstod något av min fina täckning.. fick faktiskt C i bild även om man inte kan tro det xD
 
Imorgon får vi väl se hur underlaget ser ut, Om det inte hinner frysa på så tänker jag mocka ur hagen imorgon så vi får se om jag hinner rida.

Hannah - Sursto...

Inatt var en ponny i stallet lös, dom hade inte stängt gallret så hon hade på något sätt lyckats öppna boxdörren. Hon hade levt rövare och ätit upp allas morgon hinkar.. även trampat sönder hinkarna. Medans hon stod och åt upp Lisels hink verkar Lisel ha sagt ifrån och sparkat så hårt in i väggen att en bräda gått av... haha Lisel vilket sursto hon är. Hon var allafall inte skadad eller öm i något ben som tur var.
 
Jag har ju haft min förta dag på praktiken idag vilket ha varit roligt. Jag blev lite chockad när jag kom in i stallet för då stod det en kamel där haha.. dom har en kamel i stallet också. Det kädes lite konstigt att leda ut en kamel till sin hage på morgonen men det var roligt. Vi fick ge hö åt alla hästarna och göre lite sysslor. Våran lunch var säkert i 2 timmar för vi satt inne och pratade med stallägaren  jätte länge hon var supertrevlig och hade massor av roliga saker att säga. En sak var att dom ska ner och ha en uppvisning i Friends arena med deras stjärna Jouline. Dom visar upp trick och även Linedans med häst.
 
Lisel for jag ut på barbacka och myste i skogen. Hittade en väg som tinat upp där jag kunde galoppera annars blev det bara skritt hela vägen.
så här ser Lisels box ut för tillfället..
 

Hannah - Bästa hoppträningen

Bjuder på lite hoppbilder från när jag hoppade 5 och en halvan i Augusti, oj så roligt det var att hoppa lite högre, vi hoppade som max 125 cm. Helt otroligt vad hon hoppar med ryggen jag har nästan svårt att hänga med över hinderna när jag inte är van, för mig är det väldigt högt.
 

Hannah - min älskade tjej

Blev sjuk igårkväll men efter 9 timmars sömn blev jag tydligen frisk igen, så skönt! For på skolan även fast jag tänkte vara hemma och vi hade tydligen prov idag.. men tror endå ddet gick bra, det handlade om Hästars foder med proteiner,vitaminer och kolhydrater osv  och det har jag ganska bra koll på. Vi fick även göra individuella val inför 2an och 3an så nu har jag bestämt vilka kurer jag kommer läsa, läser bara de kurser jag behöver för djursjuksköterska men ska även läsa Samhälls 1a2 för att jag har tänkt jobba 1-2 år innan jag ska flytta ner till uppsala i 3 år för utbildning. Om jag ska vara ärlig så har jag redan börjat gruva mig för framtiden. 
 
Jag har vetat vad jag vill bli sen jag var 6 år gammal och står fortfarande fast vid det valet. Det jag gruvar mig mest för är hur jag ska göra med Lisel. Tanken att någonsin sälja henne finns inte på kartan. Hon är min bara min och så vill jag ha det tills hennes sista andetag. Lisel är så himla "mammig" och direkt jag visslar slutar hon äta hö ute i sin hage och sen brukar hon gnägga lite och skynda sig till hagöppningen, varje gång! det var inte så för några månader sen men nu sen vi flyttat är hon världens myshäst. Jag får tårar i ögonen av att tänka tanken att sälja henne så det går inte. Hon kommer isf att få följa med mig  om jag nu ska gå utbildning i södra sverige. Vi får väl se hur det blir men iallafall så kommer hon att stanna hos mig. Helst vill jag ju bo kvar i norra sverige, lär flytta tillbaka till skellefteå när jag gått ut trean är mina planer iallafall.
 
Stallet idag var iallafall supermysigt, en tjej som heter Hanna skulle longera sin häst samtidigt som jag red, det var inte alls lika hårt på banan idag som igår så jag skrittade fram i ca 20 minuter lite drygt sen galopperade jag i en kort galopp tills hon blev riktigt varm då hade jag ett lite aktivare tempo på henne. Hon var sååååå fin idag. Mjuk i kroppen, pytte lite stark men hon "låssnade" ganska fort. Jag fick dock kämpa som en dåre at lyckas rida ihop henne jag klämde så hårt med benen för att samla henne så jag höll på att svettas till döden.. kändes de som iallafall. Sen när vi kom in fick Lisel en Lila grimma och grimmskaft av Hanna som inte ville ha det till hennes Fux. Hon hade tydligen fått med det när hon fick sin häst, helt oanvända och matchar till täcket superbra! :')
 
Vi hade även lite hagmys innan jag åkte hem. Lisel har börjat med en ny grej nu haha.. när jag ska packa hö i hagen från hennes bal står hon och slickar på min jacka hela tiden, hon slutar inte för än jag går iväg xD charmigt men lite jobbigt. Tog en liten mysbild idag som jag bjuder på för att hon var aldeles för söt för att jag inte ska lägga ut den. Min fina fina Lisel <3
 

Hannah - Fixad praktikplats!

Idag kom min duktiga hovslagare och satte på Lisel sina vinterskor! det var välbehövligt nu när typ marken består av endast is..:/ blev en lång kväll i stallet eftersom jag hade kvällsjour och skulle även fara ut och skritta en sväng.
 
Men något roligt jag har att  berätta är att nästa vecka har jag praktik och somvanligt är jag ute i tid...haha eller inte. Fixade alltså platsen idag och skulle ha gjort det för 2 veckor sedan senast.. haha ååhhh jag är riktigt bra på att skjuta upp saker.. samma med skolarbetet, har 4 inlämningar och snart 5 som jag hat tänkt göra i helgen. I helgen ska jag vara dukig, fixa skolarbete och även rensa bland kläder och hästsaker! en Fixar-helg för min del!
 
Hursomhelst.. tillbaka till praktiken, Jag och min närmsta klasskompis Anna ska nämligen få vara på en Ranch här i min by som kallas "Thorells morgan Ranch" under nästa vecka. Jag tror det kommer bli otroligt lärorikt och kul. Där håller dom på med western och massor av trickträning. Dom har även varit med i Talang alltså Tv-showen med deras hästar och brukar ha massor med uppvisningar. Jag längtar verkligen och jag tror att jag kommer få lära mig så otroligt mycket om etologi, det är även ett ämne om vi ska börja läsa nu i skolan! guuuud så kul. Alltså jag trodde faktiskt inte att skola kunde vara roligt men jag hade så fel, när det är sånna här ämnen ska jag verkligen lyssna nogrannt och ta in allt.  Här är en länk till Thorells hemsida för er som kanske vill se! 
http://www.thorells-morganranch.se/
 en mobil-bild på hjärtat idag när hon fått sina nya skor!
 
 
bjuder även på en film från när dom från min praktikplats var med på TV
 
 
 

Hannah - Dressyrprojekt

Banan betydligt  mer upptinad idag än igår, men inte så mycket att jag ville markarbeta, så det blev ett ordentligt dressyrpass istället. Som jag skrivit tidigare så har jag tänkt göra ett "dressyrprojekt" med Lisel. Innan jag skulle tävla henne i Maj hoppade jag ingenting och fokuserade bara på dressyren. Under den månaden var hon så välriden i dressyren så det var helt sjukt. Hon var mjuk och genomriden redan då jag började trava fram henne. Nu när det inte går att hoppa ute så tänker jag lämna hoppningen ett tag och bara rida dressyr. Ifall det nu skulle tina upp igen kommer jag passa på och hoppa. Men annars blir det mest dressyr, både för tränare och inte.
 
Dagens pass så började jag med att skritta fram henne länge. Efter det började jag galoppera direkt för hon blir mycket fortare mjuk och "rolig att rida" då. Jag galopperade fram henne i ca 10 minuter sedan skrittpaus. Efter det galopperade jag en stor del av passet för att mjuka upp henne ordentligt. Hon blev inte flåsig alls faktiskt. Naturligtvis fick hon lite skrittpauser då och då men mest galopp i olika tempon. I slutet var hon otroligt mjuk och lätt att rida. När hon blir så mjuk är hon som en dröm att rida!:') Jag har ju varit ledig idag så jag hann till och med rida i Ljuset! :D
Bjuder på några bilder från dressyrtävlingen på min snygging!
 

Hannah - LOOOV

Underlovet har jag varit hemma i skellefteå  i 4 dagar, det har verkligen varit roligt att få träffa mina kompisar! Har till och med hunnit vara med Agnes som jag delar bloggen med!:D Under dessa dagar har Lisels skötts av en tjej som heter Olivia. Hon är 12 år men otroligt duktig, hon har fått rida Lisel för mig nån gång på banan och hon red dessutom på hackamore och det såg faktiskt riktigt bra ut!
 
Olivia är väldigt lång därför har hon lätt att rida storhäst! Iallafall så har hon bara skrittat Lisel, hon hade travat lite nån dag men annars bara skrittat ut på hackamore barbacka i ca 1 timma per dag. Perfekt att Lisel får ta det lite lugnare och bara mysiga skogsritter ibland. Olivia bor även nära stallet så hon kan gå dit på bara typ 10 minuter. 
 
Igår så red jag lite lätt på banan. Skrittade först länge sen fattade jag galopp direkt och galopperade en väldigt kort galopp för det var inte så jätte bra underlag så hon fick gå sakta i alla  gångarter. Idag är det betydligt bättre ute det är ganska varmt. Jag ska se hur det ser ut på banan. Om det är bra så tänkte jag markarbeta lite. 
 
Imorgon kommer äntligen hovslagaren hit så Lisel får sina vinterskor!