slide show

Hannah - vilka trick kan Lisel?

För ett tag sedan fick jag en fråga om jag inte kan skriva lite mer om vilka trick jag lärt Lisel och vilka jag håller på med just nu. Har velat skriva det här inlägget länge men har alltid glömt bort att göra det när jag väl har varit påväg att göra det. Jag tänkte iallafall visa lite bilder och någon film på tricken jag lärt henne och även de ja håller på med.
 
*Trick nummer 1*

"Vinka"  Var det första tricket jag lärde Lisel, det var nog det lättaste tricket också. Hon kan det både på röstkommando och när jag själv "vinkar" med mitt ben. 
Hur lärde jag henne det? Jag hade ett dressyrspö som jag bara petade på hennes ben med och då menar jag inte slå utan peta. Direkt hon rörde benet fick hon beröm och sedan lyfte hon högre och högre, sedan började jag säga vinka och göra likadant när hon gjorde det. För hon läser av mitt kroppsspråk och hästar vill gärna spegla dina rörelser ifall du ber dem. Men de måste vilja göra det själv, du ska be hästen göra det för dig,tvång är inte okej.
Vinka från ryggen:
Vinka från marken:
 
 
*Trick nummer 2*
"Puss" är ju också ett väldigt lätt trick att lära tycker jag.
Hur jag lärde henne det? Genom att ha godis/kraft i min hand och föra det mot min mun så hon tog godiset ifrån höjden av min mun. Samtidigt gjorde jag "puss ljud" för att hon skulle lära sig ljudkommandot.
 
*Trick nummer 3*
"spansk skritt" det tog ett bra tag att lära henne det, men eftersom hon redan kunde vinka så gjorde jag så att jag bad henne vinka, sedan gå fram ett steg sedan vinka med andra benet. Hon speglade min rörelser. på så sätt lärde hon sig att göra det från marken. Uppsuttet så tryckte jag min fot mot hennes bog så hon lyfte, sedan andra benet stillastående, Sedan får man succsesivt jobba sig frammåt med att lägga till fler steg. Tex, först stilla stående, sedan gå 3 steg, sedan 6 steg osv.
Spansk skritt uppsuttet:
 har ingen bra bild från marken..
 
*Trick nummer 4*
"Spagat" Det lärde jag henne för att jag ville att hon skulle stå så när hon bugade vilket som var mitt nästa trick jag tänkt lära henne. 
Hur jag lärde henne det? Genom att be henne gå fram men endast med frambenen, svårt att beskriva. på bilden kan hon det inte så bra.. men just nu behöver jag sätta mig på huk och peta på ett av frambenen och säga "fram" ifall jag vill att hon går fram mer men bara med frambenen.
Spagat:
 
*Trick nummer 5*
"Buga" Det här var faktiskt väldigt svårt att lära Lisel, eftersom hon är så orolig av sig vill hon inte gärna visa sig "låg". Men efter massor av träning så gör hon det klockrent just nu. Förut ville hon inte ta stöd på sitt framknä utan hon böjde sig ner och sedan skyndade upp igen.
Hur lärde jag henne det? Ganska svårt att göra en bra förklaring utan att skriva en novell om det men, jag hade godis i handen som jag höll mellan hennes framben, sedan lyfte jag upp benet som var på min sida för att hjälpa henne att följa efter godiset som jag förde under hennes mage medans hon följer med me sitt huvud.
Hoppas ni förstår vad jag menade här haha..
Buga:
 
*Trick nummer 6*
"Skaka" Varför aja lärde henne det vet jag inte.. haha hon skakade bara huvudet så mycket en dag så jag gav henne beröm för det och sedan skakade jag min hand för att ha ett kommando för det. Det här är ett trick som jag lärde henne över en dag, jag har aldrig tränat det något mer faktiskt. Jag ska prova imorgon och se om hon kan det än haha.. men det var bara så gulligt. Det här har jag bara film på.
Skaka:
 
*Trick nummer 7*
"Stegra" Anledningen till att jag lärde henne det var för att jag i hela mitt liv drömt om en vit stegrande häst, av någon anledning har ja alltid velat ha det. Jag lärde henne det både uppsuttet och från marken. Men det här är ett dominant trick som jag lärde in vid fel kommando pga okunskap. Ifall jag la bak både skänklarna så skulle hon stegra men ibland blev det ganska likt en galoppfattning. Så när folk som inte visste precis hur kommandot var så stegrade hon. Och även med mig ibland så det lärde jag av henne  från ryggen iallafall eftersom det blev farligt till slut. Från marken kan hon det fortfarande. Men det är ingen trick som jag går och gör varje dag med henne utan endast då jag har henne lös i rundkorallen eller i hagen vid fotografering eller filmning. Annars gör jag aldrig det. Jag tänker heller inte skriva hur jag lärde henne det eftersom jag inte vill att någon lär sin häst ett sånt här farligt trick genom att göra på det felaktiga sättet som jag lärde på. 
Bjuder iallafall på bilder både uppsuttet och från marken.
 
 
Påbörjade trick?

Just nu är det enda trick jag verkligen vill lära henne är att Ligga ner. Det är ofta ett av de svåraste tricken eftersom när de ligger när är de ett lätt byte för rovdjur. Speciellt för Lisel som är så mycket "vildhäst" i sig själv.
hennes plats i flocken märks väldigt tydligt och det är att hålla utkik efter faror och fly ifall hon hör något. Det är så himla tydligt om man sitter och kollar på henne i hagen. Men ligga ner har ag aldrig lyckats med än, men så otroligt nära jag har varit. Jag gör så att jag ber henne att buga riktigt djupt, hon är så otroligt nära att lägga sig ner, men det tar tid ibland! när hon känner sig redo kommer hon lägga sig ner!
Här är 2 bilder då hon har varit ganska nära iallafall!
Lägg märke till att hon böjer bakbenen för att kunna lägga sig ner.
 
 
Det var nog alla trick tror jag.. sen kan hon ju stanna,backa,inkallning osv men det orkar jag inte skriva om det är inte så intressant tycker jag iallafall. Det är faktiskt inte så många trick än så länge men listan ska bli mycket längre har jag tänkt! I sommar ska det tränas!
jag hoppas ni förstod lite av mina usla förklaringar iallafall haha..
Kommentera gärna ifall ni har några frågor! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback